Integraal aanbod

Integrale psychiatrie

Is een totale benadering van de gezondheidszorg die reguliere behandelingen combineert met leefstijl en complementaire behandelingen die wetenschappelijk aangetoond effectief & veilig zijn. Deze holistische benadering behandelt geest, lichaam en ziel van de patiënt.

Reguliere psychiatrische behandeling

Regulier betekent volgens de gangbare norm en volgens de hedendaagse richtlijnen zoals opgesteld in ons vakgebied. Dit zijn behandelingen die u bij de meeste psychiaters en psychologen kan vinden. Hieronder vallen o.a.:

  • Medicatie en psychotherapie 


Leefstijl behandeling

Leefstijl geneeskunde maakt gebruik van evidence-based therapeutische leefstijl interventies, zoals het eten van natuurlijke voeding, reguliere fysieke activiteit, voldoende slaap, stress management, vermijden van risicovol middelengebruik, en een sterk steunsysteem om op die manier levensstijlgerelateerde chronische ziekten te vermijden of te behandelen.

Meer info: Lifestyle medicine

Complementaire behandelingen

Complementaire behandelingen is een term voor medische producten en behandelingen die niet standaard deel uitmaken van de reguliere geneeskunde.

Complementaire behandelingen worden als aanvulling op reguliere behandelingen gebruikt.

Voorbeelden zijn:

  • Natuurlijke kruiden- en voedingssupplementen
  • Meditatie, yoga
  • Emotional Freedom Technique (EFT)

Spiritualiteit

Zingeving en spiritualiteit is de pijler die weinig aan bod komt in de reguliere geestelijke gezondheidszorg. Deze vierde dimensie is nochtans essentieel en helend.

Heeft het leven zin? Heeft MIJN leven zin? Heeft mijn crisissituatie zin? Hebben mijn ziekte en miserie zin? In ieder mens zit er een basisverlangen te blijven zoeken naar de zin en betekenis van wat hem overkomt.